Du tittar på Snabbrecension: Mass Effect 3 1:47 min
Dela inslaget med andra!
Publicerat klockan 19:24, den 2012-03-26

Snabbrecension: Mass Effect 3

När cirkeln Bioware så omsorgsfullt format med sin Mass Effect-trilogi nu sluts är det med lika delar glädje och sorg som vi gör den sista resan. Anslaget är vassare, tonen går från mörkare till kolsvart och domedagskänslan ligger tät och tung som en järnridå över hela upplevelsen.

Jorden invaderas så slutligen av domedagens metaforiska liemän; de jättelika, iskalla maskinerna man kallar ”Reapers”, som skördar offer för att avsluta de intelligenta civilisationerna. Vår huvudkaraktär Shepard ger sig därför ut för att ena galaxen i en sista, gemensam kraftansträngning.

Vi älskar Mass Effect. Det är något så sällsynt som ett intelligent och vuxet karaktärsdrama med intriger som kräver eftertanke och innebär konsekvenser; som låter spelaren påverka utgången och utmejsla sitt eget öde. Spelaren kan den här gången själv välja fokus i spannet från handlingsfokuserade ”Story”, via helhetsupplevelsen ”Role-playing” till mer enkelspåriga ”Action”.

Däremot är Bioware knappast universums bästa på just tredjepersonsaction och speldesign av sådan, men övertygar ändå tillräckligt för att man ska utstå de många och ihärdiga striderna, och rentav se behållningen av dem och utnyttja de olika klassernas egenskaper.

Mass Effect-serien har gett upphov till många intressanta trådar, och det är tyvärr få som i slutändan knyts ihop. Ändå är Mass Effect 3 en stark historia, som kommer mycket långt tack vare sin stämning och intensitet. Betyget blir en svag femma, med reservation för att man riskerar känna sig otillfredsställd av det förvisso kraftfulla slutet, som besvarar fel frågor med fel svar. Spelarens eget öde får dessutom alltför lite utrymme i en sluttamp som känns överrumplande linjär.

  • 1 kommentar
Etiketter
, , , , , , , , ,
Du kanske också gillar...
Kommentera
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
En kommentar på Snabbrecension: Mass Effect 3
  1. jimzerr skriver:

    slutet är lika dålikt/fell som hella Mass effect serien är bra. hårt men sant. slutet kunde ha varikt mer som i gears 3. lycklikt. i mitt tycke.