RSS-ström
Publicerat klockan 9:00, den 2010-12-10
Glöm drömmarna om Mirror’s Edge 2

Glöm drömmarna om Mirror’s Edge 2

När det begav sig kände jag hatkärlek för det friskt skandinaviska actionäventyret Mirror’s Edge. Hela idén var att man skulle springa, fly och värja sig från ett påtryckande översittarsamhälle – vars fasader var andlöst vackra. På varje lyckad manöver gick trettio misslyckade. Huvudkaraktären Faith trasades sönder så många gånger mot asfalten att man till slut blev döv för det köttigt benknycklande ljudet.

Atmosfären var unikt drömsk – speluppläggets trial-and-error-natur i all frustration ändå uppfriskande. Och aldrig förr hade en karaktär styrd ur förstapersonsvinkel varit så flexibel och rörlig. Därför har jag – och många med mig – bara väntat på uppföljaren. Den som skulle göra allt rätt – efter ett trevande, vågat första hopp.

2008 var Mirror’s Edge ett tydligt tecken på att cyniskt kapitalistiska förläggarna Electronic Arts höjt sig över aktieägarna och plötsligt välkomnade nya initiativ. Två år senare intervjuar jag Patrick Söderlund i samband med det nya Need for Speed-spelet ”Hot Pursuit”. Vi står i det svenska EA-kontorets ljusa reception. Patrick är ovanligt rak för att vara så högt uppsatt – inte bara fysiskt; han sträcker sig goda två meter upp, således en bra bit över mig.

Mina raka frågor får raka svar. Patrick konstaterar att Mirror’s Edge inte gick enligt förväntningarna försäljningsmässigt, och att det har förhindrat uppföljaren – som faktiskt varit under utveckling. EA fick en prototyp visad för sig, men tackade misstroget nej. Projektet har avstannat – involverade parter på Dice jobbar idag med annat. Patrick själv verkar hålla Mirror’s Edge nära hjärtat, men så sysslar man inte heller med välgörenhet.

Det känns förstås snopet att EA inte vågar göra Mirror’s Edge rättvisa med en uppföljare, och realisera den bevingade potential som bara väntade på sin chans. I en värld där uppföljare till skitspel staplas på varandra framstår det i våra drömmar som ren orättvisa.

 • 9 kommentarer
Etiketter
, ,
Dela detta med andra!
Du kanske också gillar...
Kommentera
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
9 kommentarer på Glöm drömmarna om Mirror’s Edge 2
 1. Bogidude skriver:

  ”The V!cachu report” har nått resten av spelvärlden!

  http://www.vg247.com/2011/02/14/report-mirrors-edge-2-on-hold/

 2. stormense skriver:

  Jag hör väll till den grupp av spelare som tyckte Demon var på tok för svår. Känner fler som tycker lika, tyvärr.

  Detta kan ju vara en anledning att spelet inte gick med vinst?

 3. Ztila skriver:

  Riktigt trist faktiskt :( Skulle ha köpt två exemplar av tvåan bara för att visa vad bra spel förtjänar!!

 4. Lundberg skriver:

  Det sista du skrev är en av de största anledningarna till varför jag i stort sett inte spelar data/tv -spel längre.

 5. Osten skriver:

  Ja jag kan bara hålla med din sista mening, så mycket skitspel som får uppföljare är det helt oförståligt att ett uppfriskande och underhållande spel som Mirrors Edge inte får en. Fartfyllda trial and error-spel är en av mina favorit genres, har jag kommit på nu på senare dagar.

 6. Spelkriget.se skriver:

  Neeeej, jag längtar fortfarande efter tvåan och kommer aldrig ge upp hoppet.. så härligt svårt och bra!